• Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2
  • Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2

Shoprite Cilmor Distribution Park – Phase 1&2

90 000 sqm

Brackenfell, South Africa

The sheer scale and size of the Shoprite Checkers Cilmor distribution centre presented us with the challenge of allowing this mammoth 100 000 m2 phase 1 development to blend into its surroundings.

No amount of landscaping could camouflage these buildings which is visible from afar and from all four facades, instead, various techniques were implemented to soften them. Curved lines were introduced to mimic the surrounding rolling hills. Furthermore, the curved roof was extended down to the lowest possible point above the canopies, effectively combining these two elements. Eliminating this conventional vertical line break resulted in one continuous curved line that draws an on-lookers eye across and over the roof, reducing the perceived scale of the buildings. The large and traditional façades where broken down by stepping the building back from the main road, and taking a playfull stance with the position of spaces. Offices and other elements which are usually located within the main warehouse were pushed and pulled beyond this boundary.

Trust gained through a good long standing relationship with the client allowed us to experiment and push the conventional boundaries of industrial warehousing. Redefining the stereotypes of what these types of building should look like.

Project Status: In Construction

Drone clips Grant Duncan-Smith.